Ezek a jelek azt jelenthetik, hogy ideje módosítani a kezelést

Ezek a jelek azt jelenthetik, hogy ideje módosítani a kezelést

Valójában egy 2017 novemberében a Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az alváshiány megzavarja agysejtjeink kommunikációs képességét, ami átmeneti mentális zavarokhoz vezet, ami negatívan befolyásolhatja emlékeinket és vizuális észlelésünket. „Fontos nullázni, miért nem tud elaludni vagy elaludni. Az olyan dolgok, mint a koffeinbevitel korlátozása, az edzés, a tévé hiánya a hálószobában és az elektronika kikapcsolása lefekvés előtt, mind csökkenthetik az álmatlan éjszakák esélyét” – mondja Dr. Zeri.

4. Keress egy hobbit

A szívhez és a tüdőhöz hasonlóan az agynak is edzésre van szüksége, hogy éles és tiszta maradjon. A 2015 májusában a Neurology folyóiratban publikált kutatás pedig azt találta, hogy ha olyan hobbiba kezd, mint a festészet, foltvarrás, fazekasság vagy famegmunkálás, az megerősítheti az agyat. A tanulmány arról számolt be, hogy a kreatív hobbiban való részvétel csökkentette a résztvevők demencia kialakulásának kockázatát, és segített megőrizni a memóriát. A hobbi vállalásának kettős haszna van: nemcsak a mentális tisztánlátást segíti elő, hanem növeli a társas interakciók valószínűségét is, ami fontos a pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedők számára, akik elszigeteltnek vagy magányosnak érzik magukat az állapotuk miatt.

5. Meditálj

A mindfulness jelentős szerepet játszhat a stresszoldásban, de segíthet a mentális tisztánlátásban is, ami gyakran hiányzik azoknak, akiknek ködös az agya. A Psychiatry Research: Neuroimaging folyóiratban 2011 januárjában megjelent tanulmány megállapította, hogy a meditáció növelheti az agyban a legfontosabb szürkeállományt. A szürkeállomány az agy azon területeit foglalja magában, amelyek felelősek az izomszabályozásért és az érzékszervi érzékelésért, mint például a hallás, a memória, a döntéshozatal stb. Sokféle meditációt kipróbálhatsz. Ha még most ismerkedsz a meditációval, kezdheted azzal, hogy leülsz vagy fekszel egy csendes szobában, csukd be a szemed, és napi néhány percig a légzésedre összpontosíts.

Bővebben az Arthritis psoriaticában

Kérjen valós PsA-tanácsot – és ossza meg tippjeit is

Psoriaticus ízületi gyulladás fellángolása? 5 mód a megkönnyebbülésre

12 segédeszköz arthritis psoriaticában

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriatic Arthritis

A depresszió súlyosbítja az ízületi gyulladás pszoriázisát?

Egy új tanulmány rávilágít azokra a gyakran nem diagnosztizált mentális egészségügyi kihívásokra, amelyek megnehezítik az életet a pszoriázisos ízületi gyulladással.

Írta: Don Rauf 2021. március 23

Ideje megváltoztatni az ízületi gyulladás pikkelysömör kezelését?

Ha a jelenlegi kezelés már nem szabályozza a tüneteit, ideje váltani. Itt megtudhatja.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

4 módja annak, hogy felkészüljön a következő reumatológiai rendelésre a pszoriázisos ízületi gyulladás miatt

Ezek a lépések segíthetnek Önnek és orvosának meghatározni az Ön állapotának megfelelő kezelést.

Írta: Nina Wasserman 2021. március 19

Hogyan változtatta meg Milessa pszoriázisos ízületi gyulladásának kezelését a megfelelő reumatológus megtalálása

A kétgyermekes anyuka azt mondja, hogy az arthritis psoriatica kezelésében kulcsfontosságú, hogy olyan orvost találjanak, aki meghallgatja aggodalmait.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

Új tanulmányok szerint az arthritis psoriatica diagnózisa több mint 2 évig is eltarthat

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalabb, elhízott vagy az enthesitis nevű gyulladásban szenvedő embereknél van a legnagyobb a diagnosztikai késedelem kockázata. Itt. . .

Becky Upham 2021. március 17

7 módszer, hogy megőrizhesd erőt fekete nőként pikkelysömörben és arthritis psoriaticában

Ronnisha Wilson bőrápoló vállalkozó évekig küzdött a hosszú, frusztráló úton a pikkelysömör és az arthritis psoriatica diagnózisáig. Itt ő. . .

Írta: Salma Abdelnour Gilman 2021. március 11

The Consumer’s Guide to Biologics for Psoriatic Arthritis

Minden, amit tudnia kell erről a célzott kezelési lehetőségről a közepesen súlyos-súlyos ízületi gyulladások kezelésére.

Írta: Erica Patino 2021. március 1

6 jele annak, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladása nem olyan jól kontrollált, mint amilyen lehet

Működik a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelése? Ezek a jelek azt jelenthetik, hogy ideje módosítani a kezelést.

Írta: Erica Patino 2021. február 17

11 módszer arra, hogy otthoni irodáját a Psoriatic Arthritis baráttá tegye

Az ergonomikus munkaterület segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat és a fáradtságot, ami viszont növelheti a termelékenységet.  

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. november 18

9 dolog, amit figyelembe kell venni, ha online edzést választ, ha ízületi gyulladása pszoriázisban szenved

Még akkor is, ha a szokásosnál gyakrabban ragad otthon, akkor is fontos, hogy a fittséget beépítse a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelési tervébe.  

Írta: Colleen de Bellefonds, 2020. november 18. Az összes megtekintése

A pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatos tévhitek frusztráltnak és magányosnak érezhetik magukat, de segíthet, ha másokat felvilágosít az állapotról. Neil Webb/

Három, négy éven aluli gyermek édesanyjaként Dani Fink, a virginiai Richmondból, hozzászokott a kimerültséghez. De amikor tünetei elsöprő fáradtsággá fokozódtak, tudta, hogy valami nincs rendben.

„Ez túlmutat azon, hogy ide vagy oda kellett szunyókálni” – mondja a most 52 éves Fink. „Teljes kimerültség volt. Szó szerint nem bírtam ki a napot. ”

Fink végül felkeresett egy orvost, aki meglepő diagnózist adott neki: pajzsmirigy alulműködést (más néven alulműködést), amelyet a terhessége váltott ki. A pajzsmirigy alulműködése olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy – egy kicsi, pillangó alakú mirigy a nyakban – nem termel elegendő mennyiségű kulcsfontosságú hormont, amely segít szabályozni a szervezet folyamatait. Ennek eredményeként az alulműködő pajzsmirigyben szenvedők olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a fáradtság, súlygyarapodás, száraz bőr, izomfájdalom stb.

Fink minden bizonnyal maga is tapasztalt sok ilyen tünetet, beleértve a túlzott kimerültséget, a súlygyarapodást, a száraz bőrt, az agyködöt és a szemszárazságot. De 28 évesen Finknél pajzsmirigy-túlműködést diagnosztizáltak és kezeltek. A szülés után Fink teljesen ellentétes állapottal állt szemben: pajzsmirigy alulműködéssel.

A hypothyreosis tüneteinek kezelése

Most, hogy Fink a diagnózis „másik oldalán” áll, teljesen új tüneteket tapasztal, mint amilyenekkel a húszas éveiben szembesült. (A múltban egyszer 13 kilót fogyott egy hónap alatt pajzsmirigy-túlműködése miatt.) Most is egy egészen más tévhittel néz szembe.

„Emlékszem, olvastam egy cikket [egy pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő nőről], és megemlítette, hogy „gyengítő betegséggel” él együtt” – mondja Fink. „Nem akartam, hogy legyengítő betegségem címkéje legyen, és semmiképpen sem akartam kifogásként használni a viselkedésemre vagy a kinézetemre. De azt is éreztem, hogy figyelmen kívül hagynak, vagy nem engedik, hogy „szünetként” használhassam. Sokan nem értik, milyen nehéz szabályozni a pajzsmirigyhormonokat. ”

Barbra Watson (44) hasonlóan érez. A szorongás, a hangulati ingadozások, a szélsőséges hidegrázás és a súlyos kimerültség gyötörte, a kétgyermekes anyuka úgy érezte, hangulati ingadozásait vagy extrém kimerültségét ezzel kell megjegyeznie: „Ez a pajzsmirigyem. ”

„Nehéz, mert az emberek nem igazán értik, milyen érzés a testednek, ha ennyire el van szállva” – mondja Watson. “Nem mondhatod el az embereknek minden alkalommal, amikor találkozol velük, hogy az oka annak, hogy ezek a külső tünetek, például rosszul érzed magad vagy fáradt vagy, a pajzsmirigyed miatt van, és nem azért, mert csak rossz napod van. . ”

Az állapot félreértése miatt Fink úgy érezte, „a szunyókálás bűncselekmény, vagy olyan dolog, amiért nevetségessé kell tenni. Fink azt mondja: „Csak azt akartam, hogy elismerjék, hogy amit érzek, az rendben van, és nem minden a fejemben van. Sajnos az autoimmun betegségek nem kapnak sok figyelmet, tiszteletet vagy együttérzést. Amikor bármelyikünk azt hallja, hogy valakinek „betegsége” van, hacsak nem úgy érzi, hogy esetleg nálad is van, vagy nem ismersz valakit, aki esetleg megbetegedhet, azt kapod, hogy „Ó, sajnálom, hogy ezt hallom”, ami legtöbbször azt jelenti, hogy „fogalmam sincs”. ’”

Segítsen másoknak megérteni a hypothyreosisot

Mindkét nő számára felszabadító volt, ha a pajzsmirigy alulműködéséről nyíltan beszéltek a barátokkal, a családdal, a szomszédokkal és a munkatársakkal. “Minél többet elmagyarázom az embereknek, annál jobban megértik, miért érzem magam így” – mondja Watson, akit azóta Hashimoto-kórral is diagnosztizáltak, egy autoimmun betegséggel, amely a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka az Egyesült Államokban. .

Susan Spratt, MD, az észak-karolinai durhami Duke Medicine endokrinológusa elmagyarázza, hogy a pajzsmirigy alulműködést gyakran félreértik, és elengedhetetlen, hogy segítsen másoknak jobban megérteni, mi az állapot, és hogyan befolyásolja az Ön egészségét és jólétét.

„Ha egyszerűen többet beszélünk róla, az felhívja rá a figyelmet” – mondja Spratt. Az állapottól való elszigeteltség érzésének enyhítésére Watson elkezdte követni a pajzsmirigy alulműködésben szenvedőket a közösségi médiában, és csatlakozott online támogató csoportokhoz. „Ez igazolja, hogy érzem magam, és hogy nem vagyok őrült” – mondja. Az Amerikai Pajzsmirigy Szövetség linkeket tartalmaz a pajzsmirigy-támogató csoportokhoz, valamint más szervezetekhez, amelyek segítenek a hypo- és a hyperthyreosisban szenvedőknek.

Manapság mindkét nő pajzsmirigyszintje ellenőrzés alatt van, de folyamatosan dolgoznak orvosaikkal, hogy módosítsák a gyógyszeres kezelésüket, hogy biztosítsák a megfelelő adagolást. És bár nem látják, hogy a pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatos tévhitek egyhamar elmúlnak, az évek során megtanulták, hogyan kezeljék jobban az ezzel kapcsolatos stigmákat. „Ahogyan a saját egészségednél, itt is csak megtanulnod képviselni magad” – mondja Watson. „És ez néha azt jelenti, hogy jobban el kell magyarázni az állapotát másoknak. ”

Bővebben a pajzsmirigy alulműködésről

7 kipróbálható kiegészítő terápia

6 érv, hogy miért kezdjen el sportolni, ha pajzsmirigy alulműködése van

5 stresszoldó tipp a feszültség enyhítésére és a jobb közérzetre

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb a hypothyreosisban

Mit kell tudni a menopauzáról, ha hypothyreosisban szenved

A hypothyreosis és a menopauza sok hasonló tünetet mutat. Tudja meg, hogyan lehet különbséget tenni – és hogyan kaphat megkönnyebbülést.

Írta: Erica Patino 2020. szeptember 24

Pajzsmirigy alulműködés és szorongás: mi a kapcsolat?

A pajzsmirigy alulműködést régóta összefüggésbe hozták a depresszióval, de gyakori a szorongás is. Tudja meg, miért és mit tehet, hogy jobban érezze magát.

Írta: Erica Patino 2020. szeptember 24

10 jó és tiltott gyakorlat az edzéshez, ha pajzsmirigy alulműködése van

Az edzés segíthet az olyan tünetek kezelésében, mint a fáradtság, a súlygyarapodás és az ízületi fájdalmak, de fontos, hogy bizonyos óvintézkedéseket tegyen.

Írta: Julie Stewart 2020. június 11

A pajzsmirigy alulműködése a rendszertelen menstruáció oka?

Az alacsony pajzsmirigyszint hormonális változásokat okozhat, amelyek hatással vannak a reproduktív rendszerre.

Írta: Julie Stewart 2020. június 11

A pajzsmirigy alulműködés és a kéztőalagút szindróma közötti kapcsolat

Fájdalmat és zsibbadást tapasztal a kezében vagy a karjában? Íme, hogyan játszhat szerepet a hypothyreosis ezekben a tünetekben.

Írta: Katherine Lee 2020. január 30

A Wellness Terv, amely segített egy nőnek 70 kilót leadni, és átvette az irányítást Hashimoto pajzsmirigygyulladása felett

Erin Mulkins megosztja útját, amelyen keresztül eljutott az állandó fáradtság érzésétől egy olyan gyakorlat, diéta és étrend-kiegészítő rutin elfogadásáig, amely segített. . .

Írta: Moira Lawler 2019. szeptember 5

„Nem nézel ki betegnek”: Hogyan reagáljunk a pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatos frusztráló megjegyzésekre

Sajnos a hypothyreosisban szenvedők gyakran hallanak durva megjegyzéseket az állapotról. Próbáld ki ezeket a védekezéseket.

Írta: Julie Stewart 2019. augusztus 19

7 módszer az öngondoskodás gyakorlására a hypothyreosis kezelésében

A pajzsmirigy alulműködésével való együttélés érzelmi terhet róhat rájuk. Szánjon időt önmagára azáltal, hogy ezeket a stresszoldó szokásokat adja be a rutinjába.

Írta: Kristeen Cherney, PhDM, 2019. május 7

Napi rutin a hypothyreosis fáradtság leküzdésére

Használja ezt az egész napos tervet az energiaszint fenntartására, még akkor is, ha kimerültnek érzi magát.

Írta: Julie Stewart 2018. október 31

Mit kell tudni a koleszterinről, ha hypothyreosisban szenved

A túl kevés pajzsmirigyhormon növelheti az LDL-koleszterin szintjét, még akkor is, ha gyógyszert szed. Így csökkentheti a számokat.

Írta: Julie Stewart, 2018. október 25"

Alamy

A hipotireózissal való együttélés néha ördögi körnek tűnhet: az állapot olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, ízületi fájdalmak és súlygyarapodás. A súlygyarapodás ízületi fájdalmat és fáradtságot okozhat. A fáradtság és az ízületi fájdalmak pedig kínossá tehetik az edzést. Sőt, amint azt a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők is tudják, előfordulhat, hogy úgy érzi, nincs energiája mozogni. Mivel azonban segíthet kezelni a tüneteket – beleértve a fáradtságot, a súlygyarapodást és az ízületi merevséget –, a rendszeres testmozgás létfontosságú szerepet játszik a hypothyreosis kezelési tervében.

Míg a fizikoterapeuták azt mondják, hogy nincs olyan kezelési mód, amely mindenki számára tökéletes lenne, abban mindannyian egyetértenek abban, hogy a rendszeres testmozgás – még a legmérsékeltebb szinten is – minden hypothyreosisban szenvedő számára fontos. A rendszeres testmozgás nemcsak a tünetek kezelésében segít, hanem az anyagcserét is felpörgeti.

A jó hír: nem kell maratont lefutnia ahhoz, hogy kihasználja a mozgás előnyeit. Ann Wendel, fizikoterapeuta és okleveles atlétikai edző, valamint a Virginia állambeli Alexandriában működő Prana Physical Therapy tulajdonosa arra biztatja a hypothyreosisban szenvedő betegeket, hogy lassan kezdjék el nyújtó- és súlyzós gyakorlatokkal, majd a toleranciájuk növekedésével növeljék aktivitásukat.

Fontos azonban, hogy elkerülje a kísértést, hogy erőltesse magát. Wendel azt mondja, túl gyakran találkozik olyan betegekkel, akik kimerültséget okoznak annak érdekében, hogy lefogyjanak a pajzsmirigy alulműködése miatt. „Nem lehet túljutni az ilyen fáradtságon” – mondja. „Fokozatosan kell növelni azt, amit a szervezeted képes elviselni. ” A futás vagy más olyan nagy hatású aerob gyakorlatok helyett, amelyek általában fogyáshoz vezetnek, Wendel azt javasolja, hogy kezdje kis hatású gyakorlatokkal – például úszással és gyaloglással –, valamint súlyzós gyakorlatokkal.

Courteney Bealko, a mechanikus diagnosztikai terápiában okleveles fizikoterapeuta és a seattle-i Active Physical Therapy tulajdonosa egy-két dolgot tud a testmozgás alkalmazásáról a hypothyreosis kezelésére. Nemcsak tanácsot ad a betegséggel küzdő embereknek, hanem saját kísérleti alanya is volt: Bealkónál 14 évesen Hashimoto-kórt, egy autoimmun betegséget diagnosztizáltak, amely a hypothyreosis leggyakoribb oka az Egyesült Államokban. Az évek során, mondja, , a napi testmozgás segített felpörgetni az anyagcseréjét, és végül lehetővé tette számára, hogy csökkentse a https://harmoniqhealth.com pajzsmirigy alulműködő gyógyszereinek adagját. Minél többet gyakorol, annál kevésbé érzi magát fáradtnak.

Bealko arra buzdítja a hypothyreosisban szenvedőket, hogy heti öt-hét napot gyakoroljanak, amikor csak lehetséges – és hangsúlyozza, hogy a testmozgásnak nem kell nagy intenzitásúnak lennie. Elegendő gyaloglás, szobabicikli használata vagy úszás.

„Az edzésszint fenntartása általában segít az esetlegesen kialakult izomgyengeség és az általános fáradtság esetén” – mondja Bealko. „A pulzusszám megemelése – és ennek csak a maximális pulzusszám 50 százaléka kell legyen – segít, mert a pajzsmirigy alulműködés egyik mellékhatása a depresszió, a testmozgás pedig segíthet a depresszión. ” Ezenkívül – mondja Bealko – a kisebb hatású gyakorlatok, mint például a súlyzós edzés és a jóga, szintén izmot építenek, ami valójában segít a testsúly fenntartásában.

Ha hipotireózisban szenved, a rendszeres testmozgás segíthet: